Tidal

Tidal is een nieuwe streaming muziekdienst die eind 2014 werd opgericht in Zweden door het bedrijf Aspiro. Begin 2015 nam rapper Jay-Z Tidal over voor 50 miljoen dollar om zo te proberen een deel van de markt voor streaming muziek te veroveren. Het bedrijf heeft het in 2017 lastig. Vooral door de enorme populariteit van zowel Spotify als Apple Music kost het Tidal moeite om klanten te binden.

Tidal in het kort

  • Prijs: € 9,99 of € 19,99 per maand
  • Software voor iOS, Android, Windows, OS X (Apple)
  • Streaming in lossless kwaliteit of in 320KBPS mp3
  • Geen gratis muziek streamen
  • Betalen met creditcard of Paypal
  • Tidal aanvragen

Prijs Tidal

Tidal is in Nederland beschikbaar in twee varianten. Allereerst is er het normale abonnement waarbij gebruikers muziek streamen in mp3 kwaliteit. Deze variant van Tidal heet Tidal Premium en is vergelijkbaar met andere premium abonnement zoals die van Spotify of Deezer.

Naast het premium abonnement biedt Tidal ook een HiFi abonnement aan. Dit abonnement kost per maand 19,99 euro. Voor deze hogere prijs kunnen gebruikers muziek streamen in lossless kwaliteit. Dit betekent dat je muziek streamt in cd-kwaliteit waarbij de geluidskwaliteit beduidend beter is.

Het dure abonnement is overigens vooral geschikt voor mensen met high-end stereo-installatie. Op een goedkope stereo of hifi-installatie is het verschil tussen Tidal HiFi en Tidal Premium niet te horen. Ook als je muziek wil streamen op je smartphone of tablet is een Tidal HiFi abonnement eigenlijk overbodig (tenzij je supergoede oordopjes gebruikt om onderweg muziek te luisteren).

Muziek op Tidal

Tidal heeft contracten gesloten met de drie grote platenmaatschappijen (Universal, Sony en Warner). Je zou zeggen dat Tidal alle tracks van Jay-Z en zijn vrouw Beyonce zou streamen maar dat is niet het geval. Wel heeft Tidal een groot aantal kleinere labels gecontracteerd waarop rap, indie en house muziek wordt uitgebracht. Door de deals met een groot aantal labels kun je op Tidal genieten van maar liefst 25 miljoen tracks. Dat is minder dan het aantal tracks op Spotify en Deezer. Toch is het aanbod op Tidal enorm en zul je alle populaire top 40 muziek gewoon kunnen vinden.

Systeemeisen Tidal software

De Tidal software is beschikbaar voor de usual suspects: de app is gratis te downloaden op iOS voor iPhone en iPad en in de Play Store voor Android smartphones en tablets. Verder kun je via de computer muziek streamen via de Tidal software. Ook kun je in de browser van zowel computers als Apple apparaten muziek streamen met Tidal. Wil je lossless streamen met een HiFi abonnement in je browser? Dan kan dat alleen met Chrome. In alle andere browsers wordt de geluidskwaliteit van Tidal teruggebracht naar 320Kpbs (mp3).

Muziek streamen op mobiele apparaten

Als je muziek wil streamen op mobiele apparaten dan is het verstandig om een forse databundel af te sluiten. Het streamen van lossless audio gaat probleemloos over 4G verbindingen en ook over 3G mobiel internet kun je gewoon muziek streamen in hoge kwaliteit. Het probleem is echter dat lossless audio-bestanden veel groter zijn dan normale mp3 bestanden. Daardoor kun je aan het eind van de maand voor forse rekeningen komen te staan op het moment dat je lossless hebt gestreamt buiten je bundel.

Overige mogelijkheden

Net zoals andere betaalde streaming muziekdiensten biedt Tidal een aantal extra’s. Zo is het mogelijk om muziek te downloaden om deze later te luisteren. Ook kan Tidal je aanbevelingen doen voor nieuwe muziek en is het mogelijk om jouw beluisterde tracks te delen via social media.

Tenslotte: Tidal, doen of niet doen

De enige echte reden om muziek te gaan streamen met Tidal is natuurlijk de mogelijkheid tot het lossless streamen van muziek. Voor het streamen van muziek in mp3 kwaliteit is Spotify vanwege het grote aanbod en de ondersteuning voor veel meer mediaspelers beter geschikt.