Online radio luisteren: streamen dus!

Online radio luisteren

Online radio luisteren

Wat is er makkelijker dan online luisteren naar je favoriete radiostation. Of je nu thuis achter je computer zit of in de bus onderweg naar huis bent, online radio luisteren kan bijna altijd.

Het enige wat je echo nodig hebt om radio te streamen is een werkende en redelijke snelle internet verbinding. Op deze pagina lees je wat de mogelijkheden zijn om online (en gratis) te luisteren naar je favoriete radiozender.

Allereerst de opmerking dat online radio luisteren precies hetzelfde is als radio streamen. Je spreekt namelijk over streamen op het moment dat er online media (beeld en geluid) via een computernetwerk naar je smartphone, laptop of computer gestuurd worden.

En dat is precies wat er gebeurt als jij gratis naar online radio luistert. Meer over streaming media uiteraard op Wikipedia.

Radio luisteren via de webbrowser

De eerste mogelijkheid om online radio te luisteren is simpel. Door via Google naar jouw favoriete radiozender te zoeken en de website van deze zender vervolgens te bezoeken kun je heel snel en simpel online muziek streamen. Bijna elke Nederlandse (maar ook buitenlandse) zender biedt via haar website online radio-streams aan.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Radio538. Daar vind je bovenin het menu de optie ‘Luister nu’. Door op die knop te klikken opent zich een nieuw venster met daarin een player voor de live-radio-stream van 538. Deze begint gelijk te spelen op het moment dat je de button aanklikt.

Andere radiozenders bieden gelijkwaardige functionaliteit. Wil je weten of jouw favoriete radiozender een live-stream aanbiedt die je kunt luisteren in de webbrowser van je computer of smartphone? Zoek dan via Google de website op en kijk of je ergens een knop kunt vinden met ‘Luister nu’ of ‘Live luisteren’.

Biedt de website van jouw favoriete zender geen live-stream via haar eigen website? Dan kun je via de Nederland.FM website alsnog kijken of jouw favoriete zender daar misschien live te beluisteren is. Door op het logo van jouw favoriete radiozender te klikken kun je live radio luisteren.

Radio streamen via Nederland.FM

Radio streamen via Nederland.FM

Radio streamen via applicaties

Het streamen van je favoriete radio-zender via een webbrowser is een gemakkelijke manier om muziek te luisteren op je computer of laptop. Wil je echter online radio luisteren via je smartphone of tablet dan is het een applicatie voor het streamen van radio een veel beter idee. Voor zowel Android smartphones als iPhones en iPads zijn er genoeg applicaties die je online radio laten streamen.

Een van de beste applicaties om radio te streamen naar je iPhone of iPad is de Radio StreamItAll applicatie. Deze applicatie is vooral bedoeld om Nederlandse zenders te luisteren. Voor het streamen van buitenlandse zenders zijn andere applicaties geschikter. Een zoektochtje in de app-store van Apple biedt genoeg alternatieven die ook buitenlandse zenders ondersteunen.

Radio streamen naar je Android smartphone of tablet

Radio streamen naar je Android smartphone of tablet

Voor het streamen van radio op je Android smartphone of tablet is de TuneIn radio applicatie een goede keuze. Deze applicatie biedt ruim 70.000 radiozenders die je gratis kunt luisteren. Zoals je snapt zijn deze zenders afkomstig uit landen over de hele wereld. Ook voor deze Android applicatie zijn genoeg alternatieven. Doorzoek de Play store om te zien welke applicatie het beste past bij jouw wensen en eisen.

Conclusie

De mogelijkheden voor het streamen van radio naar je computer, laptop of smartphone zijn, zoals nu wel duidelijk is, eindeloos. Nog een paar opmerkingen als conclusie. Wil je gratis radio streamen naar je smartphone houd er dan rekening mee dat het data-verkeer apart wordt afgerekend. Radio streamen naar je smartphone kan dus geld kosten. Radio streaming naar je computer of laptop via je vaste internetverbinding kost alleen in heel uitzonderlijke gevallen geld.

Heb je zelf tips, trucs of aanraders voor het online luisteren naar je favoriete radiozender? Reageer dan op deze pagina. Ook als je handige applicaties hebt voor het streamen van radio moet je trouwens even reageren.

5 Comments

  1. Bij mij valt de radio om de zoveel tijd uit. Enig idee hoe dat komt. Kan dit te maken hebben met het geheugen van de smartphone?

  2. als ik een eigen shoutcast server opzet op een 500Mbit verbinding hoeveel luisteraars kan ik dan gemiddeld verwerken. 192 bit lijkt mij voldoende maar 320bit is ook een optie.

    Daarnaast als ik van een andere locatie bijv. een live opname op locatie, als ik die via mijn shoutcast verbinding wil laten lopen.. hoe kan ik dit het beste oplossen.

  3. Hartstikke leuk om te luisteren met een webbrowser. Dat kan met mijn GSM, met mijn tablet of mijn thuiscomputer.
    Wat als ik een stream wil luisteren met mijn huiskamer internet radio ontvanger maar de stream komt niet voor in de lijst van zenders die de ontvanger mij voorlegt? Voorbeeld Qmusic Hot Now.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.