0

Versnipperde streaming markt zorgt voor toename piraterij

De toename van het aantal aanbieders op de markt voor streaming muziek en video heeft veel voordelen. Zo concurreren de verschillende aanbieders op de prijs voor een abonnement. Dit betekent dat streaming abonnementen steeds wat goedkoper worden en dat er regelmatig goede aanbiedingen voorbij komen. Ook worden de applicaties steeds beter om zo nieuwe klanten te binden met nieuwe mogelijkheden.

De toename van de concurrentie heeft ook een ongewenst effect. Door de versnippering van het aanbod zoeken steeds meer mensen toch weer naar illegale bronnen om muziek, films, series en andere media te downloaden. Dit is vooral te merken door een sterke toename van het wereldwijde verkeer binnen op Bittorrent netwerken. Bittorrent wordt vooral gebruikt voor het illegaal downloaden van muziek en video. En juist dit verkeer nam in de afgelopen jaren sterk af.

Vooral op de markt voor streaming video zorgt de versnippering van het aanbod voor problemen. Grote spelers als Netflix en HBO beconcurreren elkaar door het exclusief aanbieden van series als Game of Thrones of The Bodyguard. Consumenten sluiten in de regel een abonnement af bij een aanbieder. Als een andere aanbieder vervolgens een hitserie te pakken heeft kiezen veel gebruikers alsnog voor een illegale download.

Dit probleem kan ook gaan spelen binnen de markt voor streaming muziek. Zeker als Apple Music gaat werken met deals waarbij artiesten de faciliteiten van Apple Music mogen gebruiken in ruil voor exclusiviteit zou dat kunnen leiden tot een toename van het aantal illegale muziek downloads. Ook Tidal werkte al met exclusieve deals met populaire artiesten. Dat heeft de muziekdienst echter niet het gewenste resultaat opgeleverd waardoor men daar alweer mee is gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.