0

Tidal: muziek streamen van lossless audio

Aspiro, bedrijf dat zich specialiseert in het aanbieden van online muziek, heeft in Nederland haar nieuwe streaming muziekdienst Tidal uitgebracht. Met Tidal kunnen muziekliefhebbers lossless audio streamen naar mobiele apparaten op basis van Android en iOS. Ook op desktopcomputers kan lossless audio worden beluisterd. Tidal adverteert met de slogan: muziek luisteren zoals de artiest dat bedoeld heeft.

Momenteel biedt Tidal rond de 25 miljoen tracks aan die worden aangeboden in een kwaliteit vergeleken die van een SACD. De muziek op Tidal wordt aangeboden als flac met een bitrate van 1411kbit per seconde. Door deze hoge bitrate, die een factor 4,5 keer hoger is dan die van Spotify en Deezer, gaan bijna geen details in de muziek verloren. Door de compressie naar mp3 en de bijbehorende lagere bitrate horen muziekliefhebbers vinden muziekliefhebbers Spotify en Deezer minder goed klinken.

Alternatieven

Mensen die muziek willen streamen via Tidal betalen per maand 20 euro, dat is 10 euro per maand meer dan de prijs voor een abonnement op Spotify Premium of Deezer. Daarnaast is er in Nederland al langer een bedrijf actief in het streamen van muziek in lossless audio. Vorig jaar startte Qobuz namelijk met het aanbieden van klassieke muziek streams in lossless kwaliteit. Ook biedt Qobuz populaire muziek maar de bibliotheek van Tidal is groter.

Of lossless streaming diensten in Nederland voet aan de grond gaan krijgen blijft afwachten: vooral de hoge prijs van abonnementen op Tidal en Qobuz zullen voor veel gebruikers een drempel zijn. Verder is het ontbreken van applicaties voor Sonos en vergelijkbare muziekspelers een zwak punt in de strategie van Tidal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.