0

Streaming verantwoordelijk voor meer dan 60% muziek-inkomsten

De muziekindustrie in Nederland heeft in 2017 opnieuw fors meer verdiend. Deze stijging komt volledig voor rekening van streaming muziekdiensten zoals Apple Music en Spotify.

Vergeleken met een jaar eerder bedroeg de complete omzet van de muziekindustrie in Nederland ruim 170 miljoen euro. In 2016 lag die omzet rond de 155 miljoen euro. Over 2017 wist de muziekindustrie dus een groei van meer dan 10% te realiseren.

De omzet uit streaming muziek bedroeg over heel 2017 ruim 100 miljoen euro. Het was voor het eerst dat Spotify, Apple Music en andere online muziekaanbieders meer dan 100 miljoen euro verdienden.

Online muziek downloads doen het veel minder goed. Er werd door iTunes en andere download winkels net geen 7 miljoen euro verdiend met de verkoop van volledige albums en losse mp3 bestanden.

Ook de omzet uit fysieke geluidsdragers liep terug. In totaal werd er in het afgelopen jaar voor ruim 60 miljoen aan cd’s, dvd’s en lp’s verkocht. De omzet uit vinyl steeg overigens wel, 30% van de totale omzet uit fysieke geluidsdragers kwam voor rekening van de aloude LP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.