0

Streaming muziekdienst Pandora komt naar Europa

In Amerika is Pandora al een geduchte concurrent van Spotify en Apple Music. Door het grote succes in het thuisland van de muziekdienst gaat het bedrijf nu uitbreiden in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië.

Een en ander valt op te maken uit een artikel in de WSJ. Volgens dat artikel zoekt bedrijf nadrukkelijk de strijd met Apple en Spotify door uitbreiding buiten Amerika. In eerste instantie wil Pandora streaming muziek gaan aanbieden in Engelssprekende landen. Later zullen ook andere landen volgen.

In tegenstelling tot Spotify en Apple Music is Pandora geen muziekdienst voor het luisteren naar losse tracks of volledige albums. Muziek luisteren bij Pandora doe je door af te stemmen op een online radiostation dat muziek aanbiedt uit genres die gebruikers leuk vinden. Al sinds 2000 biedt Pandora op deze manier streaming muziek aan in Amerika.

Mochten de plannen van Pandora doorgaan dan overweegt het bedrijf om ook losse tracks en albums te gaan streamen. Hiervoor wil het bedrijf gebruik maken van de contacten en software van Rdio. Vorig jaar nam Pandora deze dienst over toen het bedrijf failliet ging.

Ook gratis muziek luisteren

De labels waar Pandora momenteel mee in onderhandeling is over het al dan niet streamen van volledige albums en losse muziek maken zich wel enigszins zorgen. Hun zorgen betreffen vooral het aanbod aan gratis muziek dat Pandora wil gaan aanbieden.

In Amerika is het nu al mogelijk om gratis muziek te luisteren via Pandora. Maar omdat dit gebeurt zonder dat mensen kunnen kiezen welke muziek ze willen horen valt Pandora daar onder het royalty systeem voor radiozenders. Als Pandora in Europa gratis muziek wil gaan aanbieden net zoals Spotify dat doet dan kan het bedrijf het nog wel eens lastig krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.