0

Streaming muziek zorgt voor omzetgroei

De Nederlandse muziek industrie kan eindelijk weer een beetje opgelucht ademhalen. Na een jarenlange terugloop van de omzetten in de muziekwereld is over de afgelopen 6 eindelijk weer eens meer geld verdiend met muziek. De reden hiervan? Dankzij streaming muziek-diensten als Spotify en Deezer werd 16 miljoen euro verdiend bovenop de inkomsten voor fysieke geluidsdragers.

De omzet voor muziek verkopen in Nederland bedroeg over de eerste 6 maanden van 2013 ruim 58 miljoen euro, ruim 1 miljoen euro meer dan in de laatste 6 maanden van vorig jaar. Goed nieuws natuurlijk, voor zowel artiesten en als platenmaatschappijen: doordat steeds meer mensen gratis muziek downloaden van internet liepen de omzetten voor muziekverkoop al jaren terug.

Wel een kanttekening bij de eerste omzetgroei in jaren, de 58 miljoen die dankzij Spotify en andere streaming muziekdiensten werd bereikt ligt nu ver onder het bedrag dat aan het eind van de vorige eeuw werd verdiend met de verkoop van muziek.

Spotify en Deezer

De stijging van de omzet is in zijn geheel te danken aan de streaming muziekdiensten in Nederland. Spotify, Deezer en andere muziekdiensten betaalden over de eerste helft van dit jaar het dubbele van wat over de laatste 6 maanden van vorig jaar betaald werd. Dat bedrag (16 miljoen euro) wordt naar rato verdeeld onder de platenmaatschappijen die hun muziek aanbieden via streaming muziekdiensten.

De totale omzet van 58 miljoen euro werd ook bereikt dankzij een bedrag van 34 miljoen euro dat werd verdiend door de verkoop van muziek-cd’s, lp’s en dvd’s. Daarnaast waren online muziekwinkels, waar consumenten tegen betaling muziek kunnen downloaden, goed voor een omzet van ongeveer 8 miljoen euro. Dat bedrag ligt, ook weer door het succes van streaming muziek, lager dan eind vorig jaar.

De organisatie die deze cijfers publiceerde, de NVPI, liet daarnaast weten dat de Pirate Bay blokkade ook heeft geholpen in het verbeteren van de omzetten in de sector. Door deze blokkade is het voor veel mensen lastiger geworden om via Bittorrent muziek te downloaden zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.