0

Streaming muziek goed voor omzet muziekindustrie

De nieuwste omzetcijfers van de Amerikaanse muziekindustrie laten een forse stijging zien over het afgelopen jaar. Dankzij streaming muziek wist de muziekindustrie in Amerika een groei van ruim 10% te realiseren vergeleken met 2015. De omzet uit muziek bedroeg over 2016 bijna 8 miljard dollar.

Een groeipercentage van 10% is al lang niet meer voorgekomen: de verkoop van muziek daalde jarenlang vanwege de populariteit van programma’s waarmee mensen gratis muziek konden downloaden. Pas sinds de opkomst van streaming muziekdiensten waarmee onbeperkt muziek kan worden beluisterd via speciale software groeide de markt weer met kleine beetjes.

2016 Was in dat opzicht een prima jaar. Want dankzij Apple Music maar bovenal dankzij Spotify wist de Amerikaanse muziekindustrie weer echt goed geld te verdienen. Streaming muziek bracht meer geld in het laatje dan de gecombineerde verkoop van cd’s en de inkomsten uit mensen die betaald muziek downloaden. Maar liefst 51% van de omzet in Amerika is afkomstig uit streaming muziek.

De enige fysieke geluidsdrager waar mensen meer geld aan uitgeven over 2016 was de LP. Die markt groeide over het vorig jaar met 4%. Toch lijkt de tijd voor fysieke geluidsdragers voorbij: nog maar 1/5 deel van de totale omzet kwam voort uit de verkoop van cd’s en lp’s. Het lijkt erop dat streaming muziek de markt definitief heeft overgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.