0

Spotify wil minder afdragen aan platenlabels

Spotify wil volgend jaar naar de beurs. Het grote probleem rondom die beursgang is natuurlijk het feit dat ondanks enorme aantallen gebruikers de winstgevendheid van het bedrijf minimaal is. Al ruim 10 jaar lang kunnen mensen muziek streamen met Spotify maar nog nooit heeft het bedrijf zwarte cijfers kunnen schrijven.

Om aantrekkelijker te worden voor mensen die willen investeren in Spotify zal het bedrijf dus winst moeten maken. En om dat voor elkaar te krijgen wil het bedrijf de drie grote platenlabels, die verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van alle muziek op de muziekdienst, minder gaan uitbetalen.

Binnen het oude contract betaalt Spotify 55% van haar omzet uit aan artiesten en labels. Daarboven wordt nog eens 15% betaalt aan uitgevers en componisten. Het huidige contract wordt momenteel maandelijks verlengd omdat dat dat contract al meer dan een jaar geleden verlopen is.

De muziekindustrie staat, uiteraard, niet te springen om akkoord te gaan met een verlaging van de tarieven. Zij willen juist dat Spotify meer gaat betalen voor het streamen van hun muziek, zeker gezien het percentage van 58% dat Apple Music momenteel afdraagt.

Een aantal kleinere labels lijkt juist wel akkoord te willen gaan met een verlaging van de vergoedingen. In ruil voor een lagere vergoeding zouden zij dan bepaalde restricties willen stellen aan de manier waarop Spotify hun muziek aanbiedt. Zo zou het bijvoorbeeld niet langer mogelijk zijn om muziek te downloaden of gratis te streamen.

Ook overwegen een aantal labels om nieuwe muziek alleen aan Spotify Premium abonnee’s aan te bieden. Op deze manier krijgt de muziekindustrie iets meer grip op de manier waarop Spotify omspringt met hun eigendom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.