Muziek van onbekende artiesten, een paar programma’s, nep-Spotify accounts en twee afspeellijsten. Dat was alles wat een Bulgaarse oplichter nodig had om minstens een miljoen dollar te verdienen met Spotify. Hoogstwaarschijnlijk heeft de oplichter veel meer verdiend dan deze 1 miljoen. Onbekend is namelijk hoe lang hij al actief was met het oplichten van Spotify.
De oplichter liep tegen de lamp toen een marketingmedewerker van een groot muzieklabel verdachte afspeellijsten met muziek van onbekende artiesten tegenkwam op de Spotify. De afspeellijsten, Souful Music en Music From the Heart, waren beide gevuld met tracks van onbekende artiesten als Markus Bravo en Garry Cribb.
De medewerker voelde pas echt nattigheid toen hij opmerkte dat beide afspeellijsten ontzettend hoog in de ranglijsten van Spotify stonden. De SoulFul Music afspeellijst stond wereldwijd zelfs in de top 5 van meest beluisterde afspeellijsten. Een eer die zelfs populaire playlists van labels zelf maar zelden meemaken.

SoulFul Music stond wekenlang hoog in de populairste afspeellijsten op Spotify.
Nou komen afspeellijsten met onbekende nummers wel vaker hoog in de lijsten van Spotify terecht. De SoulFul Music afspeellijst verschilde echter nogal van reguliere playlists die erg populair zijn. Zo bevatten de beide playlists ontzettend veel tracks (meer dan 400) en waren de tracks allemaal erg kort (tussen de 30 seconden en de minuut). Meest opvallend was dat de afspeelijsten maar weinig individuele luisteraars hadden.
De lijsten werden maandelijks maar door 1200 unieke gebruikers beluisterd. En dat is vreemd: want hoe kan een afspeellijst met maar 1200 luisteraars zo hoog in de lijsten terechtkomen? De reden bleek simpel. De oplichter had wereldwijd nepgebruikers op Spotify geregisteerd. Deze 1200 accounts werden beheerd door een bot (software die na het opstarten automatisch haar taak vervult). Deze bot streamde onophoudelijk de afspeellijst waardoor de oplichter als auteursrechthebbende 0.004 cent kreeg per track die gestreamd werd.
Het grote nadeel van de zwendel was dat de afspeellijst door het vele streamen hoog in de ranglijsten van Spotify terecht kwam. Had de oplichter verschillende afspeellijsten beheerd en die elk minder vaak laten beluisteren dan had hij nog lange tijd door kunnen gaan met het oplichten. Het lijkt er op dat de Bulgaar slechts enkele maanden actief is geweest met het automatisch streamen van muziek via zijn bot netwerk.