0

Spotify eist veranderingen in App Store van Apple

Al geruime tijd hebben Spotify en Apple Music onenigheid over de manier waarop de muziekdienst Apple moet betalen voor het gebruik van de App store. Vooral de verplichte afdracht van 30% voor abonnementen die via de App store worden verkocht is Spotify een doorn in het oog.

Spotify heeft de zaak inmiddels voorgelegd aan een Europese rechtbank. In haar eis laat Daniel Ek, de oprichter en grootste aandeelhouder van Spotify, weten dat hij drie grote veranderingen wil zien binnen de App Store. Als aan deze voorwaarden voldaan wordt dan betekent dit een grote overwinning voor Spotify. Maar ook Netflix en het Nederlandse Blendle kunnen profiteren van deze zaak.

  1. Ek vindt dat iedere aanbieder van een applicatie in de App store gehouden moet worden aan dezelfde regels. Momenteel gelden voor verschillende aanbieders verschillende tarieven en voorwaarden. Apple kan op deze manier bepaalde apps (waaronder Apple Music bijvoorbeeld) voordelen gunnen die andere ontwikkelaars niet krijgen.
  2. Ten tweede eist Ek dat gebruikers van apps zelf kunnen bepalen hoe ze voor een abonnement betalen. Momenteel int Apple 30% van de betalingen voor abonnementsdiensten die via de App store worden afgesloten. Deze kosten wil Spotify niet verhalen op haar klanten, het betekent in de praktijk echter dat de marge van Spotify voor deze abonnementen onder druk staat.
  3. Tot slot wil Ek dat de App store onder geen beding controle mag hebben over de communicatie tussen een ontwikkelaar of applicatie en eindgebruikers. Momenteel heeft Apple de bevoegdheid om het applicaties te verbieden om te communiceren met gebruikers van de applicatie.
Daniel Ek is de eigenaar en bedenker van Spotify.

Daniel Ek trekt hard van leer tegen de App Store van Apple.

Overigens is Apple niet de enige die momenteel dit soort voorwaarden hanteert. Ook in de Play Store van Google geldt de voorwaarde dat abonnementen die afgesloten worden via de downloadwinkel verplicht 30% van het abonnementsgeld moeten afdragen. Daniel Ek en Spotify hebben het in hier in hun eisen nergens over. Het lijkt erop dat Spotify eerst haar gelijk wil halen ten aanzien van de App Store voordat andere partijen worden aangeschreven.

bronnen:
https://nos.nl/artikel/2275780-spotify-beschuldigt-apple-van-oneerlijke-concurrentie-klacht-bij-eu.html
https://timetoplayfair.com/
https://www.apple.com/nl/ios/app-store/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.