0

Spotify aangeklaagd: artiesten eisen 137 miljoen

Spotify heeft moeite met het uitbetalen van royalties en andere vergoedingen voor muziek op haar muziekdienst waarvan de uitvoerende artiest onbekend is. De frontman van de bands Cracker en Camper Van Beethoven heeft Spotify daarom aangeklaagd voor een bedrag van 137 miljoen euro.

David Lowery is van mening dat Spotify veel meer moeite zou moeten doen artiesten voor wiens muziek als onbekend in de boeken staat. Veel relatief onbekende artiesten vinden hun muziek op Spotify zonder dat zij daarvan weet hadden. Lowery haalt in zijn aanklacht vier tracks op waarop hij de rechten bezit: Spotify weigert echter te betalen voor deze muziek.

Spotify erkent zelf dat de uitbetalingen aan onbekende artiesten  en bands soms problematisch verlopen. De grootste aanbieder van streaming muziek in Europa heeft daarom al twee stichtingen in het leven geroepen die ervoor moeten gaan zorgen dat iedere artiest de vergoeding krijgt waar deze recht op heeft. Verder is er een potje waar Spotify geld in stopt als onbekend is wie recht heeft op een betaling voor een muziek stream.

Vooral de gratis versie van Spotify, die momenteel erg onder vuur ligt en waarschijnlijk in aangepaste vorm zal worden voortgezet, zorgt voor problemen. Door de ingewikkelde constructie rondom de vergoeding voor artiesten krijgen onbekende artiesten hier vaak niet betaald voor streaming muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.