0

Sound Search voor Android: betere muziekherkenning op je smartphone

Sound Search is nieuwe en verbeterde software van Google voor het herkennen van muziek. Met de tool wordt Android een stuk beter in het herkennen en benoemen van tracks die je hoort op de radio, tv en andere plekken. Sound Search gebruikt de servers van Google waardoor het herkennen sneller zou moeten verlopen dan met oudere tools die Google uitbracht voor het herkennen van muziek.

Sound Search gebruikte neurale netwerken die op haar beurt een ‘fingerprint’ van een stuk muziek maken. Deze vingerafdruk wordt door je smartphone geupload naar de servers van Google waar deze wordt vergeleken en gekoppeld aan de titel en uitvoerende artiest van de track. De techniek die Google gebruikt is te vergelijken met de techniek die Shazam gebruikt. Dat bedrijf is al jarenlang actief in het ontwikkelen van muziekherkenningssoftware en werd enige tijd geleden overgenomen door Apple.

Sound Search voor Android.

Sound Search voor Android.

Sound Search is te vergelijken met Now Playing. Deze functie voor het herkennen van muziek werd uitgebracht voor de Google Assistant op Pixel 2 smartphones. De mogelijkheden voor deze tool waren echter beperkt. Zo werkte Now Playing uitsluitend lokaal waardoor maar enkele duizenden tracks konden worden herkent. Verder duurde het herkennen van audio lang doordat de soc van de smartphone gebruikt werd.

Sound Search beschikt volgens Google momenteel over de vingerafdrukken van meer dan 10 miljoen tracks. De tool is daarmee vele malen uitgebreider dan de vorige versie voor de Pixel 2. Verder zou Sound Search veel sneller moeten werken doordat alleen het opnemen van de muziek lokaal plaatsvindt. Het verwerken en herkennen van muziek gebeurt online wat enorme performance zou moeten opleveren. Nadeel aan Sound Search is dan wel weer dat de tool alleen werkt als je smartphone met internet verbonden is.

Wil je meer informatie over Sound Search? Op het blog van Google staat uitgebreid beschreven hoe de nieuwe functie werkt en welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn. Wil je Sound Search gaan gebruiken om nieuwe muziek te ontdekken? Dan zul je even geduld moeten hebben. Google zal de tool in de komende maanden automatisch uitrollen als integraal onderdeel van nieuwe versie van het Android besturingssysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.