0

Rechtszaak: gratis radio streamen is strafbaar

Websites waar je op internet gratis radio kunt streamen moeten gaan betalen voor het invoegen van deze radio-streams. Dit eist de stichting Sena die probeert om via een bodemprocedure de populaire website Nederland.FM te verplichten tot het betalen voor het (gratis) aanbieden van radio-streams.

Sena is een organisatie die zich inzet voor  artiesten en bands in Nederland. Al eerder probeerde de stichting om websites te verplichten tot het betalen van een vergoeding voor het invoegen (‘embedden’) van radio-streams. Toen stopt Sena achter met de rechtszaak vanwege een uitspraak van het Europese Hof.

In 2014 deed dat hof een uitspraak waaruit bleek dat het linken naar en invoegen van mediabestanden legaal is als de eigenaar van deze bestanden daar toestemming voor geeft. Sena en stichting Buma/Stemra besloten toen om hun rechtszaken te stoppen omdat de uitspraak ook van toepassing zou zijn op het invoegen van online radio.

De nieuwe rechtszaak die Sena start tegen Nederland.FM wordt op basis van inbreuk op het naburige recht gevoerd. Dit recht beschermt de inspanningen en prestaties die artiesten en producers moeten voeren om tot hun werk te komen. De uitspraak van het Europese Hof werd gedaan op basis van het auteursrecht.

Volgens een verklaring van Sena is door het verschil tussen het  auteursrecht en het naburige recht ruimte ontstaan voor het opnieuw voeren van een rechtszaak tegen sites die gratis radio streaming aanbieden. Door de rechtszaak hoopt de stichting ruimte te creëren voor het openbaar maken van muziek via internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.