0

Online muziekdiensten misbruikt door artiesten

Online muziek streaming is voor steeds meer artiesten de meest belangrijke bron van inkomsten. Bijna niemand koopt nog fysieke albums en ook wordt er steeds minder muziek gedownload via iTunes en andere winkels waar je betaald muziek kunt downloaden.

Toch kent de populariteit van muziekdiensten zoals Spotify en Apple Music een keerzijde. Door fans te vragen veelvuldig tracks van een nieuw album te streamen zonder er naar te luisteren kunnen bekende artiesten eenvoudig minder populaire muziek uit de hitlijsten houden.

Spotify, Apple Music, Deezer en alle andere diensten om betaald en gratis muziek te streamen gebruiken luisterdata om hitlijsten samen te stellen. Artietsten met een grote fanbase mobiliseren hun fans om snel veel plays te behalen binnen om zo hoog in deze hitlijsten terecht te komen.

Vrij recent nog lukte het rapper Boef! nog met ‘Habiba’. Mede doordat hij binnen drie dagen ontzettend veel plays behaalde van deze track voerde hij de hitlijsten in Nederland aan. Ook Chris Brown probeert op deze manier wereldwijd hoog te scoren met zijn nieuwe album. De rapper vroeg op Insta zijn fans om via betaalde en gratis abonnementen op Apple Music en Spotify tracks van zijn nieuwe album te streamen om zo meer bekendheid te genereren.

Zowel Spotify als Apple Music lijken nog geen manier gevonden te hebben om de manipulatie van de hitlijsten in te dammen. Zeker is wel dat minder bekende artiesten op deze manier minder snel bekendheid zullen verkrijgen. En dat argument wordt door de grote muziekdiensten juist vaak gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.