0

Nederlanders streamen massaal muziek

Nederland is massaal overgestapt op streaming muziekdiensten. In het afgelopen halve jaar heeft meer dan de helft van alle Nederlands een online muziekdienst gebruikt om naar muziek te luisteren. Dit blijkt uit cijfers van GFK en Telecompaper.

Nederlanders streamen vooral muziek met Spotify.

Nederlanders streamen vooral muziek met Spotify.

Vooral Spotify is erg populair in ons land, meer dan 60% van de jongeren tussen de 13 en 24 gebruikt de Zweedse muziekdienst. Onder 50-plussers gebruikt ruim 20% Spotify om muziek te luisteren. In de groep gebruikers tussen de 20 en 49, een voor adverteerders belangrijke doelgroep, gebruikt een derde Spotify om muziek te streamen. De helft van die groep heeft een Spotify Premium abonnement terwijl de andere gratis muziek streamt met Spotify.

Naast Spotify heeft ook Apple Music een flinke gebruikersschare en kunnen ook Google Play Music en Soundcloud rekenen op ongeveer 1 miljoen maandelijkse gebruikers. Andere muziekdiensten leiden een marginaal bestaan. Zo heeft Deezer, toch een bekend merk, slechts 250.000 klanten in Nederland.

Apple Music heeft op papier meer gebruikers dan Spotify. De vergelijking tussen de Spotify en Apple Music applicatie gaat echter mank op het feit dat Apple Music de standaard muziekspeler is op iOS devices. Apple Music kan ook gebruikt worden om muziek downloads uit iTunes af te spelen en weet de tool ook raad met losse MP3 bestanden. Spotify kan alleen gebruikt wordt voor het streamen van muziek.

Smartphones zijn de populairste devices voor het luisteren naar Spotify, Apple Music en andere muziekdiensten. Daarnaast wordt ook de tablet gebruikt voor het luisteren naar muziek. Draadloze muzieksystemen, zoals Sonos en Denon ze ontwikkelen, worden nog maar weinig gebruikt in combinatie met een streaming muziekdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.