0

Muziekindustrie groeit als dankzij streaming muziekdiensten

Na jaren van achteruitgang, door het illegaal downloaden van muziek, lijkt het tij gekeerd: de Nederlandse muziekindustrie kan eindelijk weer groeicijfers noteren. En dat uitsluitend dankzij Spotify, Apple Music en andere aanbieders van online muziek.

De omzet van de Nederlandse muziekindustrie groeit als kool dankzij Spotify en Apple Music.

De omzet van de Nederlandse muziekindustrie groeit als kool dankzij Spotify en Apple Music.

Uit de nieuwste cijfers van de brancheorganisatie voor de vaderlandse muziekdindustrie, de NVPI, blijkt dat de totale omzet uit muziekverkopen in Nederland het afgelopen halve jaar is gegroeid met 8,5%. De totale omzet over de periode bedroeg net geen 80 miljoen euro.

Weinig verrassend is dat steeds minder Nederlandse fysieke exemplaren van singles of albums in bezit hebben. 65% Van de omzet wordt gegenereerd door klanten van streaming muziekdiensten die luisteren naar muziek via de verschillende applicaties die aangeboden worden. In Nederland is Spotify erg populair en timmert Apple Music hard aan de weg.

De verkopen van digitale downloads, via iTunes bijvoorbeeld, neemt sterk af. Nog maar 7% van de omzet die via digitale kanalen wordt behaald bestaat uit downloads van met DRM beveiligde mp3 bestanden. Verder neemt ook het aandeel aan fysieke geluidsdragers af. Bijna niemand koopt nog cd’s, de muziekliefhebber die een fysiek exemplaar in huis wil hebben van zijn favoriete albums koopt tegenwoord een LP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.