0

Muziek streaming telt mee in single-verkopen

In Engeland telt vanaf deze maand het aantal muziek streams mee bij het bepalen van de hitlijsten. Ook de toewijzing van een platina, gouden of zilveren status gebeurt niet meer alleen op basis van de verkochte aantallen van een single; ook daarbij wordt gekeken naar het aantal mensen dat een bepaalde track streamt.

Volgens een woordvoerder is besloten tot deze aanpassing omdat steeds meer mensen top-40 muziek streamen. Vooral de opkomst van betaalde streaming abonnementen voor muziek (Spotify, Deezer) heeft geleid tot een sterke toename van het aantal mensen dat muziek streamt.

Tot deze maand moest een single in Engeland minstens 600.000 verkocht worden voordat deze platina werd. Naast fysieke verkopen werden digitale muziek downloads ook meegeteld in het bepalen of een track 600.000 keer verkocht werd.

Minstens 30 seconden streamen

Om te voorkomen dat een track te snel een bepaalde status krijgt is besloten dat gebruikers die bepaalde muziek streamen dat minstens 30 seconden moeten doen voordat de stream meegeteld wordt. Daarnaast staat een stream niet gelijk aan een verkoop. Voor elke 100 keer dat een liedje gestreamd wordt een verkoop bijgeschreven.

Door deze nieuwe regels kregen een aantal liedjes gelijk al een nieuwe status. Zo kreeg ‘Fix You’ van Coldplay een upgrade van goud naar platina en ook ‘We are never getting back together’ van Taylor Swift kreeg een hogere status.

Ook de hitlijsten in Engeland worden vanaf deze week mede samengesteld op basis van aantal streams. In andere landen, waaronder Nederland, worden de hitlijsten al langere tijd mede gebaseerd op het aantal mensen dat bepaalde muziek streamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.