0

Muziek streamen zorgt voor hogere winst muziek industrie

Muziek streaming groeide fors in 2013

Muziek streaming groeide fors in 2013

De Nederlandse muziek industrie heeft in 2013 bijna 40 miljoen euro verdiend dankzij streaming muziekdiensten zoals All Access, Spotify en Deezer.

De totale omzet van artiesten en platenmaatschappijen in Nederland bedroeg, dankzij de forse groei van de inkomsten uit streaming muziek, meer dan 130 miljoen euro.

Streaming muziek groeide fors in 2013. Het bedrag van 40 miljoen euro is een ruime verdubbeling van de omzet in 2012. Toen gaven Nederlanders 18 miljoen euro uit aan het streamen van muziek. De groei van online streamen is opvallend, steeds meer muziekdiensten bieden gratis muziek streaming aan.

Wil jij gratis muziek streamen? Hier lees je hoe dat moet!

Meer streamen; minder downloaden

Vooral het grote succes van de online muziek diensten Spotify en Deezer zorgde voor deze verdubbeling in 2013. De invloed van andere online muziek aanbieders lijkt kleiner. Zo is Google’s All Access nog maar kort verkrijgbaar in Nederland. De groei van streaming muziek gaat ten koste van het aantal betaalde muziek downloads. In 2012 werd daar nog ruim 16 miljoen euro aan uitgegeven; in 2013 was dat nog maar 15 miljoen.

Eindelijk weer groei

De groei van de omzet uit streaming en de daarmee samenhangende groei van de gehele muziek-industrie is opvallend. Al 12 jaar lang kromp de omzet uit muziek in Nederland doordat consumenten massaal aan het gratis downloaden van muziek sloegen.

De opkomst van p2p software en andere manieren van muziek-uitwisseling zorgden ervoor dat platenmaatschappijen en artiesten jaarlijks minder verdienden. Het lijkt erop dat door het streamen van muziek aan deze trend (voorlopig) een einde is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.