0

Meer geld voor songwriters; slecht nieuws voor Spotify

Door een uitspraak van een Amerikaanse auteursrechtenorganisatie zullen songwriters meer gaan verdienen aan artiesten die hun muziek uitbrengen op Spotify en andere online muziekdiensten. Momenteel krijgen songwriters 10% van de omzet uit streaming muziekdiensten. Voor de komende vijf jaar is dat percentage nu vastgesteld op ruim 15%.

Voor Spotify, maar ook voor Apple Music en andere muziekdiensten, is dit natuurlijk geen goed nieuws. Een hoger percentage voor auteursrechthebbenden betekent een lagere winst voor de muziekdiensten. En dat in een markt die volgens Spotify al erg onder druk staat. Volgens een woordvoerder van Spotify zijn de marges voor muziekdiensten mede door de hoge vergoedingen voor artiesten en nu dus voor songwriters zorgwekkend laag.

Een woordvoerder van National Music Publishers Association is daarentegen erg blij met de uitspraak. Volgens hem profiteren de schrijvers van muziek onvoldoende voor de aantrekkende omzetten op de markt voor muziek. In Amerika, maar ook in Europa, stijgen deze omzetten naar jaren van daling eindelijk weer. Deze stijgende omzet komt volledig voor rekening van online muziekdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.