0

Is Apple Music een grote flop of voert de muziekdienst een strijd die zij maar moeilijk kan winnen?

Apple Music is inmiddels een maand beschikbaar. In die maand is de kritiek op de muziekdienst niet mals geweest. Artiesten klagen over lage vergoedingen, platenlabels claimen door Apple onder druk te worden gezet, de concurrentie vindt dat Apple Music op iOS wordt voorgetrokken en veel gebruikers vinden de muziekdienst slecht werken.

Daarmee rijst de vraag of Apple Music te snel en zonder een duidelijke visie geïntroduceerd werd en daardoor een grote flop is geworden. Of is er iets anders aan de hand en voert Apple een strijd die het maar lastig kan winnen?

De nieuwste criticus van Apple Music is de blogger Jim Dalrymple. Hij was na diverse problemen met Apple Music helemaal klaar met de muziekdienst van zijn favoriete merk. Vooral het verdwijnen van muziek uit zijn muziekbibliotheek die hij eigenhandig van cd’s had geript was een grote teleurstelling.

Inmiddels is Dalrymple gedeeltelijk teruggekomen op zijn harde woorden nadat een Apple technicus bijna al zijn tracks terughaalde. In eerste instantie was zijn kritiek op de slechte werking en het te haastig op de markt brengen van Apple Music fors:

‘ik ben gek op Apple’ aldus Dalrymple op zijn blog The Loop. ‘Vooral de manier waarop Apple lastige problemen op een innovatieve en simpele manier oplost spreekt mij aan in het merk’. Dalrymple: ‘De software en devices die Apple maakt werken en wij vertrouwen hen, helaas is dat met Apple Music voor mij precies omgekeerd.’
bron

Naast Dalrymple zijn er ook genoeg andere mensen die problemen met Apple Music hebben. Op diverse fora staan grote aantal berichten met gebruikers die problemen hebben met het maken van afspeellijsten, het downloaden van muziek en het luisteren van eigen mp3 bestanden. Apple is overigens niet doof voor deze kritiek; het bedrijf werkt hard aan oplossingen voor mensen die problemen met Apple Music hebben.

Makkelijke kritiek

Het is natuurlijk makkelijk om kritiek te leveren op Apple. Het bedrijf ligt sowieso al onder een vergrootglas: Apple fans verwachten niets minder dan topkwaliteit terwijl anderen juist vinden dat alles wat Apple doet per definitie slecht, te duur of dankzij de grote fanbase van Apple tot een succes geworden is.

Labels worden niet alleen onder druk gezet: zij zetten elkaar en andere online muziekdiensten net zo goed onder druk. Denk aan Spotify dat haar gratis versie van Spotify Premium alleen dankzij haar grote marktaandeel uit de klauwen van de grote labels weet te houden.

Ook artiesten gaan niet vrijuit. Zij houden, net zoals grote platenlabels, nog steeds in grote getale vast aan de omzetcijfers die zij behaalden met de verkoop van muziek-cd’s. In een tijdperk waarin die verkopen tot een niveau tot net boven nul zijn gedaald en waarin streaming record na recordverbreekt zouden zij ook beter moeten weten.

Een ding lijkt zeker: Apple heeft veel geïnvesteerd in Apple Music. Het bedrijf zal er dan ook alles aan doen om van haar muziekdienst een succes te maken. De strijd met Spotify, de kritische consument en dwarse muziekindustrie zal echter niet eenvoudig gewonnen worden. Gelukkig heeft Apple een goed gevulde kas en zal het bedrijf uiteindelijk een succes weten te maken van Apple Music.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.