0

EU overweegt belasting op streaming muziek

De Europese commisie is bezig met plannen die online muziekdiensten fors duurder gaan maken. Omdat artiesten royalties mislopen door de grote populairiteit van Spotify, Apple Music en Deezer wil men de de consument belasting laten betalen voor het luisteren naar muziek via streaming kanalen.

Door deze nieuwe belasting op streaming muziekdiensten zullen Spotify, Apple Music en Deezer, maar ook videodiensten zoals Netflix, flink in prijs gaan stijgen. Hoe de plannen er precies gaan uitzien is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de auteursrechtenwetgeving waarschijnlijk in Europees verband geregeld gaat worden.

Auteursrechten per land verschillend

Momenteel zijn de wetten die regelen hoeveel geld een artiest krijgt nog per land vastgelegd. Dat kent voordelen en nadelen. Zo kan het voorkomen dat wij in Nederland bepaalde muziek wel via Apple Music kunnen beluisteren terwijl dat in Duitsland nog niet kan. Maar ook andersom kan dat het geval zijn.

Om dit soort verwarring te voorkomen wil men de auteursrechten in heel Europa gelijk trekken. Bijkomend voordeel, ahum reden voor het plan, is dat artiesten makkelijker gecompenseerd kunnen worden voor geleden schade door het illegaal downloaden en gratis streamen van hun muziek.

Verder zal een Europese wet voor het regelen van auteursrechten ook gevolgen hebben voor de manier waarop illegale downloaders vervolgd worden. Momenteel worden inwoners van Duitsland al aansprakelijk gesteld voor hun illegale downloads terwijl dat in ons land nog niet het geval is.

Nieuwe belasting op streaming muziek?

Nieuwe belasting op streaming muziek?

bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.