0

Deezer en Spotify klagen bij Europese commissie

Deezer en Spotify hebben samen met een aantal andere Europese technologiebedrijven een klacht ingediend bij de Europese Commissie over mogelijk machtsmisbruik van Google en Apple.

Beide bedrijven worden in de aanklacht niet bij naam genoemd. Toch is overduidelijk dat de beide Amerikaanse giganten het doelwit zijn van de aanklacht. Volgens de streaming muziekdiensten geven bepaalde bedrijven, lees Apple/Google, hun eigen muziekdiensten voorrang boven die van de concurrentie.

De belangrijkste oorzaak van het mogelijke machtsmisbruik zit hem volgens de klagers in het feit dat Apple en Google met iOS en Android meer dan 90% van de markt voor mobiele besturingssystemen in handen hebben. Gebruikers van een smartphone met iOS of Android zitten automatisch vast aan de App-store of Play-store. Deze dominantie biedt uiteraard grote voordelen voor extra diensten die beide bedrijven verkopen.

Apple en Google hebben dus de mogelijkheid om voordeel te halen uit hun dominantie. En volgens Spotify en Deezer doen de beide bedrijven dit ook. Zo heeft Apple veel meer inzicht in het gebruik van applicaties voor iOS dan de ontwikkelaar die hun applicaties aanbieden in de App-store. Google op haar beurt lijkt Play Music: All Access voorrang te geven in reclame-uitingen binnen de Play Store voor Android.

Deezer klaagt bij Europese Commissie.

Deezer klaagt bij Europese Commissie.

Of de beide muziekdiensten recht van spreken hebben is afwachten. De Europese Commissie zal in de loop van dit jaar bekend maken of het Apple en Google aan een nader onderzoek zal onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.