0

Britse muziekliefhebbers streamen bijna 4 miljard tracks

De ouderwetse muziek-cd is steeds minder populair onder mensen die graag muziek luisteren. Het afgelopen jaar werden er in Engeland bijna 70 miljoen muziek-cd’s verkocht, een daling van 20% met een jaar eerder. Digitale muziek downloads waren een stuk populairder: via iTunes en andere online muziek winkels werden ruim 30 miljoen albums gedownload, een plus van 20%. Opvallend was ook de groei in het aantal tracks dat via streaming services als Spotify en Pandora werden beluisterd: streaming muziek was goed voor ruim 4 miljard tracks.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de Britse muziek industrie dat cijfers over muziek streamen worden gepubliceerd. Het aantal van 4 miljard beluisterde tracks kan dan ook niet vergeleken worden met andere jaren. Wel blijkt uit de cijfers dat elk Brits huishouden in 2012 gemiddeld 140 muziek streams heeft beluisterd.

De cijfers uit Groot-Brittannië tonen aan dat de ouderwetse geluidsdragers op hun retour zijn. Maar ook de kannibalisatie van het muziek-landschap door het streamen van muziek blijkt niet uit de cijfers. Muziek streamen is ontzettend populair maar ook de groei in digitale downloads zette in 2012 gewoon door. Muziek streamen en digitaal muziek downloaden kan dus prima naast elkaar aldus de BPI.

2012 zal het jaar worden waarin de entertainment industrie door zal moeten gaan met het ontwikkelen van alternatieven voor de reguliere muziek cd. Smartphones, tablets en steeds beter wordende muziek streaming diensten zijn grote kansen voor het verkopen van muziek. Het combineren van nieuwe muziek en het aanbieden van streaming muziek en digitale downloads is de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.