0

Aurous – gratis muziek streaming op de Popcorn Time manier

De muziekwereld is opnieuw in rep en roer. Ditmaal betreft de ophef Aurous, een nieuw programma waarmee iedereen met een internetverbinding gratis muziek kan streamen op een manier die lijkt op de manier waarop je met Popcorn Time gratis films kunt kijken.

Uiteraard is dit nieuwe programma tegen het zere been van de muziekindustrie. Want gratis muziek streaming levert geen geld op. Daarnaast is het in een aantal landen, waaronder Nederland, ook nog eens illegaal om gratis muziek te streamen.

De RIAA, die in Amerika onder andere ‘de grote drie’ vertegenwoordigt, is daarom gestart met een rechtszaak tegen Aurous. De organisatie claimt een schade van meer dan 3 miljoen dollar vanwege een aantal tracks die via Aurous gratis beluisterd kunnen worden.

Wat is Aurous?

Aurous is een programma van een Amerikaanse ontwikkelaar uit Florida. Het programma haalt muziek op van een groot aantal websites die gratis mp3 bestanden aanbieden. Deze mp3 bestanden worden vervolgens via Aurous verspreid onder de mensen die deze track willen luisteren.

Aurous gebruikt naar eigen zeggen geen illegale techniecken zoals Popcorn Time dat doet. Alle muziek die je via Aurous gratis kunt streamen is ook gewoon te downloaden via de websites die het programma gebruikt.

Onze ervaringen met Aurous

Uiteraard hebben we hier op de redactie de Aurous applicatie gedownload. We hebben de Windows versie van het programma geïnstalleerd op een laptop om te zien of het programma goed werkt. Naast een Windows versie kun je Aurous ook downloaden voor Apple Mac en Linux. Het programma biedt momenteel geen iOS of Android versies.

Het downloaden van Aurous duurt even. Waarom het programma meer dan 100MB groot moet zijn is mij onduidelijk. Na de installatie, die wel snel gaat, start Aurous gelijk. Je hoeft geen profiel aan te maken of andere informatie over jezelf prijs te geven.

De interface van Aurous is gemakkelijk te doorzien. Via de zoekbalk bovenin het scherm kun je makkelijk zoeken naar muziek die je wil horen. Het aanbod aan muziek is niet erg groot. Van bekende bands of artiesten die meerdere albums hebben uitgebracht vind je soms maar enkele tracks.

Verder is de kwaliteit van de muziek op Aurous vaak laag en in bijna alle gevallen veel lager dan de kwaliteit van tracks op bijvoorbeeld Spotify of SoundCloud. Dit komt mede door de bron waar Aurous de muziek vandaan haalt: de sites die het programma gebruikt bieden vaak alleen maar mp3 bestanden met een lage bitrate aan.

Conclusie: Aurous goed of niet?

Ben je op zoek naar een eenvoudig programma om snel een mp3’tje te streamen? Dan is Aurous een goede keuze. Wil je uitgebreid muziek luisteren in een goede kwaliteit. Dan kun je Aurous beter links laten liggen en Spotify, Apple Music of een andere Premium muziekdienst gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.