0

Apple Music keert toch royalties uit in gratis proefperiode

Veel artiesten zullen Taylor Swift dankbaar zijn: dankzij een openbare aanklacht tegen Apple Music gaan zij namelijk veel meer verdienen aan muziek streaming via de nieuwe muziekdienst van Apple. Al eerder had ook de Beggars Group, een vertegenwoordiger van kleinere muzieklabels, ook al geklaagd over het beleid van Apple.

Apple heeft haar beleid rondom het betalen van royalties op een belangrijk punt aangepast. Artiesten wiens muziek wordt gestreamt binnen de gratis proefperiode die Apple Music hanteert worden binnen de aangepaste plannen van Apple wel betaalt. In eerste instantie was Apple van plan om geen royalties uit te betalen voor mensen gratis muziek streamen met Apple Music.

Waarom Apple ineens van plan gewijzigd is lijkt te maken te hebben met de aanklacht door Taylor Swift. De Amerikaanse country artiest gaat de confrontatie met online muziekdiensten niet uit de weg. Zo haalde ze haar muziek eerder al van Spotify uit protest tegen de gratis versie van die muziekdienst.

Wellicht dat dat vooruitzicht voor Apple reden was om toch te betalen tijdens de gratis proefperiode: als populaire artiesten zoals Taylor Swift al voor de officiële release van Apple Music hun muziek van de dienst afhalen is dat natuurlijk slechte reclame.

Swift zelf liet in een verklaring weten dat haar actie vooral bedoeld is als steuntje in de rug voor minder bekende artiesten en kleine labels. Zij lopen grotere risico’s omdat ze de proefperiode van 3 maanden financieel moeten zien te overbruggen.

Minder royalties tijdens gratis proefperiode

Apple is overigens wel van plan om tijdens de periode waarin mensen Apple Music gratis kunnen proberen minder te uitbetalen dan na de proefperiode. Hoeveel artiesten en labels zullen verdienen is nog onbekend. Ook na de proefperiode weet nog niemand hoeveel Apple precies zal betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.