0

Apple Music gaat zelf muziek uitgeven

Het gaat Apple Music voor de wind. De enige serieuze concurrent voor Spotify heeft inmiddels 50 miljoen betalende klanten dankzij de focus op het muziekbeleid van de dienst. Om dit succes voort te kunnen zetten gaat Apple Music nu zelf muziek uitgeven om zo de achterstand op de Zweedse concurrent nog sneller te kunnen inlopen.

Om zelf muziek uit te kunnen geven heeft Apple Music een nieuwe afdeling opgericht. Deze afdeling gaat zich richten op het ontdekken van nieuw talent in de hoop dat dit talent zich exclusief bindt aan de muziekdienst. Artiesten kunnen hun eigen muziek opnemen in de Apple Music studio en ook de promotie verloopt via de muziekdienst.

Apple Music wil zelf muziek gaan uitgeven.

Apple Music wil zelf muziek gaan uitgeven.

Met de eigen uitgeefdivisie zal Apple grote spelers als Sony en Universal niet langer nodig hebben. En dat is uiteindelijk weer goed voor de winstgevendheid van de muziekdienst. Sony, Warner en Universal, de ‘Big Three’, verdienen momenteel veel geld via online muziekdiensten. Elke succesvolle artiest die Apple zelf onder contract heeft zorgt voor een forse besparing.

Al eerder heeft Apple Music geëxperimenteerd met exclusiviteit. Dit bleek geen succes. In eerste instantie waren artiesten bereid om hun nieuwe albums alleen via Apple Music beschikbaar te maken. Toen bleek dat labels en platenmaatschappijen veel geld misliepen door deze exclusieve contracten stopte men er snel mee.

Spotify richt zich minder op de ontwikkeling van eigen content. De Zweedse online muziekdienst richt zich juist meer op het ontwikkelen en aanbieden van nieuwe technologie. Zo werkt Spotify momenteel aan software met spraakbediening om gemakkelijk muziek te luisteren in de auto. Welke strategie succesvoller is zal de toekomst uitwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.