0

Apple: altijd 9 cent voor artiest bij honderd streams van een track

Apple Music wil een versimpeld systeem voor het uitbetalen van royalties.

Apple Music wil een versimpeld systeem voor het uitbetalen van royalties.

Apple heeft in de VS een voorstel gedaan aan een commissie die de betalingen voor streaming muziek wil veranderen. Mocht het plan worden overgenomen dan is Spotify de grote verliezer.

In het plan van Apple zal elke aanbieder van streaming muziek een standaard tarief betalen aan de rechthebbenden van muziek: voor elke 100 streams van een liedje krijgt deze 9,1 dollarcent.

Door een standaardtarief voor royalties bij streaming muziek te introduceren wordt het voor artiesten veel duidelijker hoeveel ze nu eigenlijk echt verdienen via muziekdiensten als Spotify en Apple Music.

Momenteel is dat niet zo omdat voor verschillende diensten van deze aanbieders, zoals gratis muziek streaming, streamen via Youtube of betaald streamen, verschillende tarieven gelden.

Nadelig voor Spotify

Mocht het plan van Apple worden overgenomen dan is Spotify de gebeten hond. Want het tarief van 9 cent voor elke 100 streams geldt ook voor aanbieders van gratis streaming. En zoals je misschien wel weet is Spotify momenteel de grootste aanbieder van gratis streaming.

Het voorstel van Apple lijkt daarom vooral in het voordeel van die muziekdienst te gaan werken. En dat is uiteindelijk helemaal niet in het voordeel van de artiest en de gebruiker: er zal altijd een groep gebruikers blijven die niet willen betalen voor streaming muziek. Een legaal alternatief blijft dus altijd nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.