Muziek streamen naar je stereo installatie

Heb je een goeie stereo- of hifi-installatie en wil je deze graag gebruiken om muziek te streamen maar weet je niet hoe dat moet? Dan is deze handleiding precies wat je nodig hebt: je leest hier namelijke hoe je muziek streamt naar je stereo-installatie.

Hoe moet je muziek streamen naar je stereo.

Hoe moet je muziek streamen naar je stereo.

Om muziek te streamen heb je uiteraard een bron nodig die zorgt voor de muziek die je wil streamen. Je kunt natuurlijk muziek streamen naar je stereo via Spotify, Apple Music of Deezer.

Maar ook gebruikers die veel gratis muziek downloaden of voor mensen die een grote collectie aan mp3 bestanden op een NAS of computer hebt staan is het mogelijk om deze te streamen naar je stereo. Je hebt hiervoor niet veel nodig, een kabel volstaat in veel gevallen.

Gratis muziek downloaden om te streamen via NAS

Muziek streamen naar je stereo met Spotify of Deezer

Om muziek te streamen met Spotify of Deezer heb je een apparaat nodig dat je aansluit op een van de ingangen van je stereo die gebruikt worden om ingaande signalen op te vangen en te versterken. De line-in kun je hiervoor gebruiken maar ook optische of HDMI ingangen werken vaak samen met apparaten die je kunt gebruiken om muziek te streamen naar je stereo.

Daarnaast heb je een tablet of smartphone nodig om te selecteren welke muziek je wil laten afspelen over je stereo. Tenslotte heb je eigenlijk ook een betaald Spotify Premium abonnement nodig. Zonder abonnement werken de applicaties op je smartphone niet 100%: je krijgt bijvoorbeeld reclame te horen en om die nou te gaan streamen over de luidsprekers in je woonkamer…

Muziek streamen via een Chromecast.

Muziek streamen via een Chromecast.

Een van de apparaten die je kunt gebruiken om muziek streamen naar je stereo is de Chromecast van Google. Deze sluit je aan op de HDMI ingang van je versterker waarna je via je smartphone en de speciale SpotiCast applicatie de Chromecast kunt gebruiken om te streamen. Ook de Raspberry Pi is een goede keuze om te gebruiken als input voor je versterker.

Ook kun je heel snel muziek streamen naar je versterker met Sonos. Deze fabrikant van wireless-speakers ondersteunt standaard Spotify en Deezer. Om muziek te streamen naar je stereo heb je een Sonos Connect nodig. Die kun je instellen en bedienen via je tablet of smartphone. De Connect sluit je aan op je stereo en binnen de kortste keren stream je muziek naar je stereo. Nadeel aan de Sonos Connect is de prijs: het apparaat is vele malen duurder dan een Chromecast of Raspberry Pi terwijl de mogelijkheden vrijwel gelijk zijn.

De Sonos connect om muziek te streamen naar je stereo met Deezer of Spotify.

De Sonos connect om muziek te streamen naar je stereo met Deezer of Spotify.

Muziek streamen van een NAS

Om muziek te streamen van een NAS heb je een NAS nodig die als mediaserver gebruikt kan worden. De meeste NAS-apparaten kunnen dat, zo gebruiken wij hier een Synology NAS die probleemloos muziek (maar ook films en series) streamed naar onze stereo-installatie. Vooral als je veel muziek download van internet dan is het streamen vanaf een NAS superhandig: je hebt overal waar je maar wil de beschikking over je muziek downloads.

Net zoals bij streamen naar je stereo met Spotify, Deezer of andere streaming muziekdiensten heb je om muziek te streamen naar je stereo vanaf je NAS een apparaat nodig dat de stream omzet naar een signaal dat je stereo kan afspelen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Chromecast, Raspberry Pi of een Apple TV. Al deze apparaten kun je gebruiken om muziek te streamen die je afspeelt vanaf een NAS.

Tenslotte

Het streamen van muziek naar een stereo is niet moeilijk: het vergt een kleine investering als je nog geen Raspberry Pi, Chromecast of Mini-PC hebt maar als je die wel hebt en je hebt de tijd en moeite gevonden om een en ander correct te installeren dan werkt het streamen naar je stereo probleemloos.