Spotify op een Raspberry Pi

De Raspberry Pi is niet meer weg te denken voor iedereen die van techniek houdt. De mini-computer die je voor minder dan 30 euro kunt kopen biedt ontzettend veel leuke functies. In deze handleiding leer je hoe je Spotify moet installeren op een Raspberry Pi.

Deze handleiding is vertaald uit het Engels. De originele Engelse versie vind je hier. De auteur van de handleiding is ook de leverancier van de gebruikte Linux desktop die in deze handleiding op de RPi gebruikt wordt om Spotify te kunnen gebruiken.

Let op!

De handleiding is redelijk technisch. Als je een beetje verstand hebt van Linux is deze goed te doen. Uiteraard zijn alle handelingen in deze tutorial voor eigen risico. Ik ben zelf redelijk handig met Linux en de RPi en heb de stappen hieronder succesvol doorlopen.

Wat heb je nodig?

  1. Een Raspberry Pi 2 Model B met 1GB geheugen en een HDMI-poort,
  2. Raspbian, een Linux distributie voor de RPi,
  3. de Linux versie van Spotify,
  4. De Eltechs Exagear Desktop software.

Hoe moet je Spotify installeren?

Om te kunnen beginnen met Spotify op je RPi moet je de minicomputer allereerst uitrusten met Raspbian. Die installatie is relatief eenvoudig maar gaat te ver om in deze handleiding te bespreken. Hier vind je een complete handleiding voor het installeren van Raspbian.

Werkt je RPi met Raspbian en heb je hem met een muis en toetsenbord die via USB zijn verbonden aangesloten op een monitor en op  het internet via wifi of UTP? Dan kun je nu starten met het installeren van de Linux versie van Spotify.

ExaGear Desktop installeren

Start je RPi op en wacht tot Raspbian opgestart is. Open een browser-venster en download de Exagear Desktop via deze link. Open een command-line venster en geef het volgende commando in:

$ tar -xvzpf exagear-desktop-rpi2.tar.gz

Hiermee pak je de bestanden met daarin de Exeagear desktop uit. Maak nu een nieuwe folder en zet daar de deb-bestanden van de Exagear desktop in. Zet ook een licentiebestand in deze folder (zo’n bestand zit er standaard al in dus in principe hoef je dat niet te doen). Ggeef nu het volgende commando in om Exagear te installeren.

$ sudo ./install-exagear.sh ubuntu-1404

Start nu de Exagear desktop op met het volgende commando.

$ exagear

Om verzekerd te zijn van up-to-date repositories is het verstand om te checken op nieuwe bestanden met het volgende commando.

$ sudo apt-get update

Is het sudo commando uitgevoerd? Dan kun je Spotify installeren. Deze installatie verloopt via hetzelfde terminal venster. Geef achtereenvolgens de volgende commando’s in.

  1. $ sudo apt-key adv –keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 –recv-keys BBEBDCB318AD50EC6865090613B00F1FD2C19886
  2. $ echo deb http://repository.spotify.com stable non-free | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/spotify.list
  3. $ sudo apt-get update
  4. $ sudo apt-get install spotify-client
  5. $ sudo apt-get install libxss1

Met de laatste twee stappen installeer je Spotify. Je kunt de Linux software van Spotify voor de RPi nu opstarten via het start menu op je RPi. Je vindt het programma onder de optie ‘Sound & Video’.

Tot slot

De stappen in deze handleiding zijn letterlijk overgenomen uit de Engelse handleiding die als bron heb gebruikt. Als je exact deze stappen volgt dan is het installeren van Spotify op een RPi model 2B makkelijk. Begin alleen aan deze handleiding als je weet wat je doet!