Sonos Playbar of Playbase: welke is beter?

Sonos biedt twee draadloze muzieksystemen, en eigenlijk drie als je de nieuwe Beam meetelt, die je kunt gebruiken om geluid bij films en series die je op tv kijkt weer te geven. De Sonos Playbar is een klassiek vormgegeven soundbar terwijl de Sonos Playbase een uniek plat design heeft. In deze review kun je lezen wat de verschillen zijn tussen de beide muzieksystemen. 

De Sonos Playbar

De Playbar van Sonos is een draadloos muzieksysteem dat Sonos zes jaar geleden op de markt bracht. Naast uitgebreide mogelijkheden voor het streamen van muziek via muziekdiensten of uit lokale bronnen biedt de Playbar een belangrijke extra functie. Je kunt het muzieksysteem met een DVI kabel aansluiten op je televisie. Op deze manier kun je de Playbar gebruiken om films en series te kijken met beter geluid dan het standaardgeluid van je televisie.

De Sonos Playbar hang je aan de muur.

De Sonos Playbar hang je aan de muur.

De Playbar kun je plat neerzetten. Het muzieksysteem is echter specifiek ontwikkeld om aan de muur op te hangen. Zeker als je televisie ook aan de muur hangt is het een fraai gezicht om de Playbar op te hangen. Naast een mooi design biedt de Playbar ook prima geluid. De wifi-speaker beschikt over 9 tweeters en degelijke hardware. Je bedient de Playbar met de afstandsbediening van je televisie of via de Sonos applicatie op je smartphone of tablet.

De Sonos PlayBase

De PlayBase is een tweede speaker uit het aanbod van Sonos die gebruikt kan worden voor het weergeven van tv-geluid. Het belangrijkste verschil met de Playbar is het design. Zoals je kon lezen is de Playbar ontwikkeld om opgehangen te worden. De Playbase is dat niet: je kunt dit draadloze muzieksysteem alleen plat neerzetten. Sonos ziet de Playbase het liefst onder de voet van je televisie. De speaker kan een gewicht dragen tot 35 kilo.

De Playbase kun je plat neerzetten onder je telivisie.

De Playbase kun je plat neerzetten onder je televisie.

Hardwarematig is de Playbase vrijwel gelijk aan de Playbar. De speaker beschikt over een extra tweeter maar echt hoorbaar is dit niet. Verder kun je de Playbase bedienen met je afstandsbediening en ook de Sonos applicatie kun je gebruiken voor het streamen van muziek of het weergeven van geluid bij films of tv-series.

Playbase vs Playbar: specificaties

Playbar Playbase
Soort Soundbar Soundplate
Afmetingen 85 x 900 x 140 mm 58 x 720 x 380 mm
Gewicht 5,4 kilo 8,6 kilo
Audio-ingang Digitaal Optisch (S/PDIF) Digitaal Optisch (S/PDIF)
WiFi Ja Ja
Ethernet Nee Ja (100MBit)
Audiofilters Dolby Digital Dolby Digital
Audioformaten MP3 en WMA MP3 en WMA
Apple Airplay 1 Ja Ja
Muziekdiensten Spotify, Apple Music, Google Play Music, Deezer, Tidal, SoundCloud, Napster, TuneIn Spotify, Apple Music, Google Play Music, Deezer, Tidal, SoundCloud, Napster, TuneIn

Playbar of Playbase kopen?

Op de vraag of je nu een Playbar of een Playbase moet kopen voor goed geluid tijdens een film en voor het streamen van muziek is een eenvoudig antwoord te geven. De specificaties van beide muzieksystemen zijn vrijwel identiek. En daardoor is de geluidskwaliteit en de bediening van beide devices vrijwel hetzelfde.

Doordat de beide spelers hardwarematig maar weinig van elkaar verschillen kun je je tijdens de aankoop van een draadloos muzieksysteem het beste laten leiden door de plek waar je je Sonos wil neerzetten. Wil je een draadloos muzieksysteem dat je wil ophangen? Kies dan voor de Playbar. Wil je juist een muziekspeler die plat onder je tv gaat? Neem dan de Playbase.