Muziek streamen met Sonos

In de handleiding ‘thuis muziek streamen‘ is te lezen dat muziekspelers van Sonos erg geschikt zijn om thuis naar online muziek in hoge kwaliteit te luisteren. Als je een Sonos wil kopen is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden en verschillen zijn tussen Sonos muziekspelers. En daarbij horen een aantal vragen.

Muziek streamen met Sonos.

Muziek streamen met Sonos.

Wat voor muziekspelers maakt Sonos eigenlijk? Welke online muziekdiensten ondersteunen de muziekspelers van de Amerikaanse fabrikant? Als ik een Sonos wil kopen, welke is dan voor mij het meest geschikt? Kan ik ook radio streamen met Sonos? De antwoorden op al deze Sonos vragen lees je op deze pagina.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je een Sonos muziekspeler moet bedienen met een smartphone of tablet. Op je iPad, iPhone of Android smartphone (ook Windows, Blackberry en andere mobiele platformen worden ondersteund) moet je de Sonos applicatie installeren waarna je de muziekspelers via wifi verbindt.

De Sonos Play:3, Play:5 en Playbar

muziek streamen met de Sonos Play:3

De Sonos Play:3

Sonos maakt muziekspelers om muziek te streamen in verschillende prijsklassen. Zo is het kopen van een Sonos muziekspeler mogelijk binnen bijna ieder budget. Stand-alone muziekspelers van Sonos hebben allemaal een naam met daarin het woord ‘play’, is Engels voor ‘afspelen’. De goedkoopste Play van Sonos is de Play:1 terwijl de Sonos Playbar het duurste is.

Tussen de Play:1 en de Playbar zijn er ook nog de Play:3 en de Play:5. Beide muziekspelers hebben meerdere luidsprekers voor beter geluid dan de Play:1. De kwaliteit van de Sonos muziekspelers is in alle gevallen zeer goed te noemen. Daarnaast zien de Sonos spelers er heel goed uit..

Sonos Sub – subwoofer

Sonos Sub Woofer

Sonos Sub Woofer

Naast Play muziekspelers voor streaming muziek biedt Sonos ook randapparatuur aan om je muziek beter tot zijn recht te laten kopen.

Zo verkoopt Sonos ook een subwoofer onder de naam Sub en kun je je eigen luidsprekerboxen gebruiken in combinatie met een Connect:Amp. Tenslotte kun je op je eigen stereo muziek streamen door een Sonos Connect te gebruiken.

Play:5, 3 of 1 als stereo instellen

Erg handig van Sonos zijn de mogelijkheden om verschillende muziekspelers samen te laten werken als een groot muzieksysteem. Zo kun je de Play:1 of Play:3 in tweevoud gebruiken in combinatie met een Sonos Playbar om een surround geluidssysteem te maken. Hieraan kun je ook nog eens de Sub toevoegen om diepere tonen nog beter te laten klinken. Ook kun je twee Play:1, Play:3 of Play:5 muziekspelers ‘pairen’ wat inhoudt dat de beide muziekspelers stereo klinken. Ook deze combinatie kun je met een Sub nog beter laten klinken.

De Sonos Play:5

De Sonos Play:5

Welke streaming muziek diensten ondersteunt Sonos

Je kunt een Sonos Play:5 gebruiken om muziek af te spelen die je download van internet. Daarvoor moet je computer of NAS aanstaan zodat de Play:5 (of een willekeurige andere Sonos muziekspeler) daar vanaf kan streamen. Je kunt een Sonos muziekspeler ook gebruiken om streaming muziek diensten te gebruiken. Ook het streamen van radio is mogelijk met Sonos.

Qobuz wordt ook ondersteund door Sonos.

Qobuz wordt ook ondersteund door Sonos.

Sonos ondersteunt een groot aantal online muziek diensten. Uiteraard werkt Sonos goed samen met Spotify. Deze muziek aanbieder is in Nederland verreweg het meest populair. Maar naast Spotify kun je Sonos in Nederland ook heel goed gebruiken om combinatie met de volgende aanbieders van streaming muziek:

  • Google Play Music (All Access) – de streaming muziekdienst van Google voor het gratis streamen van eigen mp3 bestanden en betaalde streams.
  • Deezer (Franse concurrent van Spotify en de op een na meest gebruikte muziek streaming dienst in Nederland)
  • SoundCloud – gratis online muziek streaming van vooral onbekende artiesten en DJ’s
  • Napster – voormalige file-sharing dienst is nu begonnen als bedrijf voor betaald muziek streamen
  • Qobuz – muziek streamen in hoge hi-fi kwaliteit. Vooral voor liefhebbers van klassieke muziek.
  • 22Tracks – een Nederlandse streamingdienst die vooral house en dance muziek aanbiedt via HQ muziek streams.

Naast deze vijf aanbieders van streaming muziek werkt Sonos ook samen met voor ons onbekende streaming bedrijven als Stitcher en Hype Machine. Voor het complete aanbod aan Sonos-compatible streaming muziekdiensten is de Sonos website de aangewezen plek om te kijken.

Radio streamen met Sonos

Uiteraard is het mogelijk om met Sonos je favoriete radiozenders gratis te streamen. Het enorme aanbod aan radiozenders die standaard worden meegeleverd met de Sonos software is overweldigend. Van 538 tot NPO 2, alle populaire Nederlandse radio-zenders kun je streamen met Sonos. Maar ook buitenlandse radio kun je met een Sonos streamen.

Om radio te streamen met Sonos is het belangrijk om verbinding te hebben met internet. Sonos gebruikt namelijk de radio-streams die zenders aanbieden via internet. Hoe sneller je internet hoe beter de geluidskwaliteit. In Nederland zul je echter, gezien de goede kwaliteit van het internet, overal radio streamen in hoogste kwaliteit.

Sonos kopen?

Wil je een Sonos kopen maar weet je nog niet welke? Beslis dan allereerst hoeveel geld je overhebt voor je nieuwe Sonos muziekspeler. Verder is het ook raadzaam om te bedenken of je twee Sonos muziekspelers als stereo wil koppelen. Dan zijn namelijk vooral de Play:3 en Play:5 modellen handig. Wil je surround sound met Sonos? Dan is een Playbar en een tweetal Play:3 of Play:5 modellen nodig. En voor extra goed geluid is een Sonos Sub aan te raden. De prijzen voor de verschillende Sonos modellen vind je tenslotte in de tabel hieronder.

Sonos Model

Advies Prijs Sonos

Play:1 €199
Play:3 €299
Play:5 €399
Playbar €699
Sonos Sub €699
Connect:AMP (Sonos over eigen boxen) €499
Connect (Sonos op je eigen stereo) €339

De prijzen voor Sonos zijn de adviesprijzen op de website van Sonos. Op internet kun je voor een paar tientjes minder dezelfde Sonos muziekspelers kopen. Ook als winkels zoals de Mediamarkt acties hebben betaal je voor Sonos muziekspelers vaak net wat minder.