Muziek streamen met een Raspberry Pi

De Raspberry Pi is voor gadget-liefhebbers natuurlijk niet onbekend. Als je niet weet wat een Raspberry Pi is: een Raspberry Pi is een mini-computer op basis van goedkope componenten die je kunt kopen voor een bedrag van ongeveer 30 euro. Een Raspberry Pi gebruik je niet om mee te gamen, het apparaatje is echter ideaal om bijvoorbeeld video te streamen of muziek te luisteren. 

Muziek streamen met een RaspBerry Pi

Muziek streamen met een RaspBerry Pi

Op deze pagina lees je hoe je met een Raspberry Pi als basis een muziek streaming apparaat kunt maken dat je kunt gebruiken voor het streamen van muziek via Spotify, Google All Access en Soundcloud. Die laatste aanbieder van online muziek werkt gratis met een Raspberry Pi. Voor Spotify en Google All Access moet je een betaald premium abonnement afsluiten.

Deze handleiding voor het streamen van online muziek via een Raspberry Pi is geschreven op basis van de website van Wouter Van Wijk. Hij legt op zijn site in het Engels tot in detail uit  hoe je via een Raspberry Pi muziek kunt streamen.

Wat heb je nodig?

De Pi Musicbox software kun je gebruiken om een Raspberry Pi gemakkelijk om te bouwen tot een muziek streaming apparaat

De Pi Musicbox software kun je gebruiken om een Raspberry Pi gemakkelijk om te bouwen tot een muziek streaming apparaat

Om je Raspberry Pi om te toveren tot een streaming audio apparaat heb je allereerst de Pi Musicbox software nodig (ervan uitgaande dat je al een Raspberry Pi met bijhorende kabels hebt ;-)). Deze kun je via deze link helemaal gratis downloaden.

Hoe moet je het instellen?

Na het downloaden van de Musicbox software moet je deze overzetten naar een SD kaart. Hoe dat precies in zijn werk gaat lees je op deze pagina.

Als het overzetten van de software klaar is ga je met de Windows Verkenner naar de SD-kaart waar je de software op hebt laten zetten. Daar moet je nu het bestand settings.ini opzoeken en openen met kladblok. In dit bestand kun je je inloggegevens voor Spotify, All Access of Soundcloud ingeven.

Aansluiten

Sluit vervolgens alle kabels aan op de Pi. Eerst de USB kabel naar je boxen of audio-installatie, dan de ethernet kabel en tenslotte de voedingskabel. Zodra je de laatste heb ingeplugd zal de Raspberry Pi automatisch opstarten. Het voor de eerste keer opstarten van een Raspberry Pi duurt altijd even, even geduld dus…

Verbinding maken met de Raspberry Pi

De laatste stap in het maken van een goedkoop muziek streaming apparaat op basis van een Raspberry Pi is het verbinding maken met het apparaatje. Dit doe je door op een computer in de browser te surfen naar http://musicbox.local. Dit zal in de meeste gevallen zonder problemen moet werken

Heb je een Android smartphone of tablet dan bereik je de Pi via het interne IP-adres dat de Pi heeft gekregen. Dit is vaak een adres dat lijkt op 192.168.1.5. Om te ontdekken welk ip-adres jouw Raspberry Pi heeft kun je via een Windows Command Prompt het commando ‘ping musicbox.local’ ingeven. Is je Raspberry Pi goed aangesloten op het netwerk dan zal deze nu het ip-adres weergeven.

13 Comments

  1. Ik wil met mijn Squeezebox Radio naar podcasts luisteren: bv OVT van de VPRO en Vroege Vogels van de VARA. Om een voor mij onbegrijpelijke reden lukt dat niet via “Mysquuezebox.com¨ Ik heb uiteraard een account. Maar als ik Logitech Media Server (LMS) op een PC in m’n netwerk start en de radio daarmee verbind, kan ik wel de podcasts beluisteren. Daarom denk ik een Raspberry aan te schaffen en LMS daarop te draaien. En dan mijn vraag: gaat dat lukken ???
    (ik heb dit probleem ook het Logitech forum gepost, maar tot nu toe geen oplossing gezien)

  2. Ik heb een RB pi3b met IQaudiodac sinds vrijdag voor een soundbar project herkend Pi Musicbox die externe DAC+ automatisch of moet je daar ook weer halsbrekende toeren voor uithalen?

  3. Iemand geprobeerd via een draadloze verbinding? Ik zit te denken dit als mobiel apparaat te maken – accu eraan – en dan te koppelen met de hotspot van mijn telefoon.

  4. Bij mij gaat de DSL bandbreedte met ongeveer 20% naar beneden. Dit had ik ook met openelec/kodi. Met een reguliere image speelt dit niet. Iemand enig idee wat de oorzak kan zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.