Muziek streamen van je Synology NAS via iTunes

Steeds meer mensen gebruiken een NAS om hun muziekcollectie op te slaan. Vooral voor mensen die gratis muziek downloaden van internet (hier lees je hoe dat moet) en mensen die hun muziekcollectie op cd of lp rippen naar mp3 is het gebruik van een NAS aan te raden: al je muziek staat op een centrale plek die je vanaf verschillende apparaten kunt bereiken.

Wat heb je nodig om met deze handleiding te starten?

  • Een willekeurige Synology NAS met DSM (het nieuwe OS voor Synology) geïnstalleerd
  • Een computer of iMac/Macbook met iTunes
  • Een wifi of ethernet netwerk

Als je iTunes gebruikt om muziek te streamen op mobiele iOS apparaten zoals een iPad of iPhone dan is het mogelijk om de muziek die op je Synology NAS staat beschikbaar te maken binnen je lokale netwerk. Op deze manier kun je muziek streamen vanaf je Synology NAS naar je iPad, Apple TV of iPhone.

In deze handleiding leer je hoe je de muziek op je NAS in iTunes kunt zetten om zo thuis deze muziek te streamen. Dat kan overigens alleen als de computer of laptop waarop iTunes geïnstalleerd is aan staat.

Muziek op je Synology NAS via iTunes  beluisteren.

Muziek op je Synology NAS via iTunes beluisteren.

Muziek beschikbaar maken in iTunes

Allereerst moet de muziek die op de NAS staat beschikbaar worden gemaakt in iTunes. Hiervoor gebruiken we de Windows verkenner. Open je NAS via ‘netwerk’ en vervolgens de naam van het apparaat.

Selecteer de map waarin je de muziek wil opslaan en klik er met je rechtermuisknop op. Kies nu voor de optie ‘netwerkverbinding maken’ (of ‘map network drive’).

Rechtermuisknop op netwerkmap, selecteer vervolgens 'netwerkverbinding maken'

Rechtermuisknop op netwerkmap, selecteer vervolgens ‘netwerkverbinding maken’

In het scherm dat zich nu opent kun je een stationsletter toewijzen aan de map op je Synology met daarin de muziek die je wil streamen. In ons voorbeeld is gekozen voor de letter U:. Kies nu voor ‘voltooien’.

 

Selecteer een letter om aan de map 'muziek' toe te wijzen.

Selecteer een letter om aan de map ‘muziek’ toe te wijzen.

Heb je een stationsletter gekozen dan opent Windows nu automatisch de folder die je wil gebruiken om je iTunes bibliotheek in op te slaan. Sluit dit venster en open de iTunes applicatie op je computer of laptop.

iTunes aanpassen

In het menu bovenaan de iTunes software selecteer je nu de optie ‘bewerken’ (naast de optie ‘bestand’). Kies vervolgens voor ‘voorkeuren’ en ga in het scherm dat zich nu opent naar het tabblad ‘Geavanceerd’.

Kies in het scherm 'voorkeuren' (preferences) voor het tabblad 'geavanceerd'.

Kies in het scherm ‘voorkeuren’ (preferences) voor het tabblad ‘geavanceerd’.

In het vierkantje bovenaan het scherm dat zich nu opent staat in welke map iTunes de muziek momenteel opslaat. Kies hier voor ‘Wijzigen’ en selecteer je net aangemaakte netwerkschijf (in ons voorbeeld de U: schijf).

Selecteer in iTunes je net aangemaakte netwerkschijf (U: in ons voorbeeld).

Selecteer in iTunes je net aangemaakte netwerkschijf (U: in ons voorbeeld).

Selecteer nu de optie ‘Map selecteren’ en klik in het scherm met ‘voorkeuren’ op ‘OK’. Je hebt nu iTunes zo ingesteld dat de muziek opgeslagen wordt op een netwerkschijf op je Synology NAS. De volgende stap is het toevoegen van al je muziekbestanden aan deze nieuwe iTunes bibliotheek op je Synology NAS.

Muziek toevoegen

Om muziek toe te voegen aan de op je Synology NAS gemaakte iTunes bibiliotheek kies je in het menu ‘bestand’ voor ‘Map aan bibliotheek toevoegen’. Kies hier voor de mappen met de mp3 bestanden die je aan je bibliotheek wil toevoegen. Dit proces kan je ineens doen maar je kunt je muziekbestanden ook gedeeltelijk toevoegen en op een later moment verder gaan.

Voeg alle muziek toe via 'map aan bibliotheek toevoegen'.

Voeg alle muziek toe via ‘map aan bibliotheek toevoegen’.

Nadat je de muziek hebt geselecteerd die je aan de iTunes bibliotheek wil toevoegen zal iTunes aan de slag gaan. Afhankelijk van de hoeveelheid muziek kan het tot een aantal uur duren voordat alle muziek op je Synology NAS beschikbaar is om te streamen via iPad, iPhone of iPod.

Muziek streamen van Synology naar iPad of iPhone

De muziekbibliotheek op je Synology NAS kun je nu streamen via je computer. Open hiervoor op je iPhone of iPad de iTunes applicatie en zorg dat deze in verbinding staat met de iTunes software op je computer. De muziek op je Synology NAS kun je nu streamen via je mobiele apparaat.