Muziek streamen in huis: hoe moet dat?

De meeste mensen kennen streaming muziek van de applicaties op hun smartphone of tablet. Verreweg de meeste muziek wordt op deze manier gestreamt terwijl mensen onderweg zijn in tram, bus of trein. Maar de vele voordelen van streaming muziek kun je ook gewoon in je eigen huis ervaren.

Op een aantal manieren kun je namelijk muziek streamen in huis. Je hebt er niet veel voor nodig, maar reken wel op een paar kleine uitgaven voor noodzakelijke apparatuur. Ook is een betaald abonnement op een streaming dienst handig, maar niet noodzakelijk.

Om in huis muziek te streamen heb je natuurlijk een stereo, hifi of muziekinstallatie nodig. Dat hoeft helemaal geen state-of-the-art systeem te zijn. Ook op simpele versterkers en stereo’s kun je prima muziek streamen. Vervolgens heb je natuurlijk een werkende internetverbinding nodig met een redelijke snelheid. Aangezien bijna iedereen in Nederland een ADSL of kabel-internet verbinding heeft lijkt dat voor deze eis voor de meeste mensen geen probleem.

Apparatuur om in huis muziek te streamen

Muziek streamen in huis via een simpel kabeltje.

Muziek streamen in huis via een simpel kabeltje.

Om in huis via je stereo, tv of hifi-installatie muziek te streamen heb je een apparaat nodig dat een muziek-stream om kan zetten naar een formaat waarmee eerdergenoemde apparaten kunnen werken. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een Raspberry Pi of Android stick gebruiken maar ook met een Apple TV kun je muziek streamen naar een stereo-installatie. Deze apparaten moet je instellen met de gegevens van je streaming muziekdienst (Spotify, Deezer, All Access) en vervolgens met een kabeltje doorlussen naar je stereo of hifi-installatie thuis.

Vervolgens kun je met een smartphone, tablet of speciale afstandbediening de mediaspeler (want dat is de Raspberry Pi, Android Stick of Apple TV in dit geval eigenlijk) bedienen. Om muziek te streamen in hoge kwaliteit is een betaald abonnement noodzakelijk. Gratis muziek streamen in huis kan namelijk niet met behulp van een mediaspeler in combinatie met Spotify, Deezer of Google Play Music All Access.

Muziek streamen in huis met Sonos of Philips

Vind je de bovengenoemde oplossing waarbij een klein gadget gebruikt wordt om een muziek stream te luisteren op je stereo te ingewikkeld (wat we ons kunnen voorstellen) dan kun je natuurlijk ook een kant-en-klare thuisoplossing aanschaffen om muziek te streamen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Sonos Play mediaspelers/luidsprekerboxen of de Philips Streamium oplossing. Met beide apparaten is het opzetten van een huis-oplossing voor het luisteren naar je favoriete muziek via een streaming dienst erg gemakkelijk.

Het grootste voordeel aan muziek-spelers van beide fabrikanten is dat ze na een simpele installatie op je wifi-netwerk heel snel gebruikt kunnen worden voor het luisteren naar streaming muziek. Daarnaast is de geluidskwaliteit, de bouwkwaliteit en de degelijkheid van zowel de Philips als Sonos spelers erg goed. Wij hebben zelf een voorkeur voor de Sonos spelers: de bediening via een smartphone, tablet of speciale afstandsbediening is erg eenvoudig. Ook is de installatie van Sonos net wat gemakkelijker.

Nadelen aan Sonos en Philips voor streaming muziek in huis

Groot nadeel aan het streamen van muziek met Sonos of Philips producten voor het luisteren naar muziek in huis is vooral de prijs. De goedkoopste speaker van Sonos kost 199 euro (de Play:1), de Philips speakers zijn niet veel goedkoper. Wil je het topmodel van Sonos in combinatie met een Subwoofer dan ben je al gauw 1000 euro kwijt.

Tot slot

Muziek streamen in huis is handig en kent vele voordelen. Er zijn een aantal manieren om in huis muziek te streamen. Voor de techneuten is het streamen via een stereo-installatie met behulp van een kleine gadget zoals een Raspberry Pi erg handig. Voor mensen met minder tijd of kennis is het streamen van muziek via Sonos of Philips mediaspelers een aanrader.